meta data voor deze pagina
Zelfverbruik
Bij het zelfverbruik op het dashboard zie je waar de energie die vandaag is opgewekt is gebruikt. Het aandeel van de opgewekte energie dat je effectief gebruikt hebt zie je in het blauw. Heb je een thuisbatterij, dan krijg je in het groen het aandeel van de opgewekte energie dat in de thuisbatterij is gestopt. Als je een geconnecteerd laadpaal hebt, dan krijg je in het grijs het aandeel van de opgewekte energie dat je in de auto hebt gestopt. Het aandeel in het rood is dan het deel van de opgewekte energie dat geëxporteerd is naar het net. De energie die je gebruikt hebt + de energie die je in de thuisbatterij hebt gestopt + de energie die je in de auto hebt gestopt is de energie die je zelf hebt gebruikt. Het percentage is een indicatie van hoeveel van de energie je effectief zelf hebt gebruikt op het totaal van de opgewekte energie, en dus niet hebt geëxporteerd naar het net.
Als je met de cursor over de percentages beweegt in de legende dan zie je de corresponderende kWh.
Men zegt wel eens dat het percentage zo hoog mogelijk moet zijn en dat dat een duiding is voor de goede werking van de installatie. Dit is natuurlijk niet helemaal waar. Bij een (te) kleine PV installatie of wanneer het slecht weer is zal de PV-productie laag zijn en zal die volledig gebruikt worden. Je zal je dan gemakkelijk 100% halen in deze grafiek.
Wanneer je een overgedimensieerde PV installatie hebt en je heel veel energie hebt geëxporteerd is dat dan “slecht”, je hebt dan een laag percentage, er is veel energie geëxporteerd. Je krijgt wel een vergoeding voor de opgewekte energie.
Belangrijker is hoe heeft het EMS de kosten kunnen beperken. Is er energie geëxporteerd als het tarief voldoende hoog was? Is er energie gebruikt, opgeslagen in de batterij als het tarief te laag was? Is er niet geëxporteerd als het tarief negatief was? Is de energiefactuur maximaal beperkt? Dat zie je niet in de grafiek van zelfverbruik, maar kan je zien in de andere statistieken.