meta data voor deze pagina
  •  

Energiebesparing

Bij Energiebesparing zie je per maand welke besparingen de verschillende onderdelen van het energiemanagement hebben opgeleverd. Hierbij wordt gerekend met een referentietarief.
De besparing die je energiecontract oplevert ten opzichte van het referentietarief wordt apart weergegeven.
Voor Vlaanderen wordt het referentietarief bepaald aan de hand van de gegevens van de VREG. Bij het importtarief zijn ook de distributiekosten en btw inbegrepen.

Op het dashboard zie je de besparingen van de afgelopen zes maanden, plus de lopende maand. Deze laatste wordt gearceerd weergegeven, omdat de maand nog niet is afgelopen en de besparing dus nog niet volledig is.
Je kunt per maand de details van de besparing bekijken, inclusief het aandeel van elk onderdeel daarin.

De besparing van het PV‑systeem wordt bepaald door de kosten van volledig eigen verbruik, aangekocht aan het referentietarief zonder zonnepanelen, te vergelijken met de situatie waarin je mét zonnepanelen zowel het referentietarief voor afname als voor injectie hanteert. De zonnestroom die rechtstreeks wordt gebruikt voor het opladen van een elektrische auto, wordt daarbij buiten beschouwing gelaten.

De besparing van de Thuisbatterij wordt berekend door het energieverbruik zonder batterij (maar mét PV) tegen het ingestelde tarief te vergelijken met de werkelijke kosten bij slim gebruik van de batterij aan datzelfde tarief.

De besparing van de Laadpaal wordt berekend door de kosten van alle geladen energie aan het referentietarief te vergelijken met de werkelijke laadkosten aan het ingestelde tarief, waarbij rekening wordt gehouden met de gebruikte PV-energie.

De besparing op het Capaciteitstarief wordt berekend als het verschil tussen de door de digitale meter gemeten kwartierpiek en de gemeten kwartierpiek in het verbruik: de vermeden kwartierpiek.

De besparing op het Tarief wordt berekend door de kosten van de geïmporteerde en geëxporteerde energie aan het referentietarief te vergelijken met dezelfde energiestromen aan het ingestelde tarief.

De deelbesparingen zijn zo gekozen dat ze optelbaar zijn: er zijn geen overlappingen in de berekening van de verschillende besparingen. We tellen een bepaald voordeel dus niet twee keer of meer mee.

De rode draad in het verhaal is het EMS, dat deze besparingen mogelijk maakt. Het is echter onmogelijk om precies te bepalen welke besparing het EMS op zichzelf oplevert. De besparingen zijn namelijk het resultaat van het samenspel tussen PV, batterij, laadpaal, tariefkeuze en het EMS.

In werkelijkheid is de besparing in de meeste gevallen zelfs nog onderschat, omdat het EMS de energievraag al heeft aangepast. Eigenlijk zou je moeten kunnen vergelijken met een situatie waarin het EMS helemaal niet had ingegrepen.


De berekening van de energiebesparing op je energiefactuur is alleen mogelijk als het Jullix-EMS een volledig beeld heeft van de installatie. Dat betekent dat alle batterij- en PV-omvormers in het systeem geïntegreerd moeten zijn..


Voor de volledig functionaliteit zoals getoond in het scherm is het service pack 'Smart' of 'Smart + nodig.