meta data voor deze pagina
Dit is een oude revisie van het document!
}
}
Hoe gebruikt de Jullix de thuisbatterij? Wat is de invloed van het dynamisch tarief?
De optimizer zal de thuisbatterij laden wanneer de energie goedkoper is dan de batterijkost, of wanneer er binnen dezelfde 24u een besparing mogelijk is die groter is dan de batterijkost door de energie aan te kopen op het ene moment en te gebruiken op een ander moment. Een besparing is alleen maar mogelijk als er in de periode verschillende energie kosten zijn voor de verschillende uren, een dynamisch energie tarief dus.
Verder zal de optimizer energie uit de thuisbatterij gebruiken om het tekort van de eigen energieproductie op te vangen. Dit wordt ook wel balanceren genoemt. Als er onvoldoende capaciteit is om het energie tekort voor eigen gebruik op te vangen, dan zal vanaf een vooraf ingesteld batterij niveau, niet meer gebalanceert worden. De optimizer gaat dan met de resterende batterijlading de capaciteitspiek onder controle houden.
Waarom zal de Jullix de thuisbatterij niet noodzakelijk opladen bij negatieve energie tarieven?
Het antwoord op deze vraag is ook heel eenvoudig, omdat je alles moet tellen. De kost die je betaalt om energie te importeren bestaat niet alleen uit de energie prijs die in sommige gevallen negatief kan zijn. Bij het importeren moet je altijd de distributiekosten, taksen, accijnsen en vergoeding van de leverancier betalen. Deze 'kosten' worden nooit negatief. Gemiddeld is dat ongeveer 10 euro cent per kWh. Bovenop deze kost heb je ook nog eens de batterijkost. Pas als de negatieve energieprijs de kosten overschrijdt is de energiekost pas echt negatief of gratis.
Het is niet de absolute prijs die bepaald of de batterij geladen. Het is de besparing die je kan doen in 24u dat bepaald of de batterij geladen worden. Als de prijs constant negatief is er geen reden om de batterij te laden, waarom zou je de? De energie die je gebruikt is sowieso goedkoper. Pas als je zeker weet dat de energie in de komende 24u minstens de batterijkost duurder is, zal de batterij geladen worden. Om vervolgens de energie van de batterij de gebruiken in de dure uren. In dit geval spelen de distributiekosten, taksen, accijnsen en andere vergoedingen zelfs geen rol meer. Er moet een energiekost verschil zijn dat groter is dan de batterijkost, (bijvoorbeeld 10 eurocent per kWh).
}
Wat is de batterijkost van een thuisbatterij?
De batterijkost is de kostprijs van je thuisbatterij omgerekend naar een kWh prijs. (Die wordt bepaald door de kostprijs van je batterij, de opslag capaciteit van je thuisbatterij, het aantal gegarandeerde laadcycli van de thuisbatterij en het rendement.)